ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΑΣΤΕΡΙΑ
Σύμφωνα με τις Y.A. αρ. 216 ΦΕΚ 10/Β/09.01.2015 και Y.A. αρ. 21185 ΦΕΚ 2840/Β/22.10.2014 τα Ειδικά Σήματα Λειτουργίας (ΕΣΛ) ξενοδοχείων που έχουν εκδοθεί με βάση το ισχύσαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ΦΕΚ σύστημα κατάταξης παύουν αυτοδίκαια να ισχύουν την 31/12/2017. Μέχρι την ημερομηνία αυτή όλα τα ξενοδοχεία υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποιητικό κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις των εν λόγω ΦΕΚ.
Στο ΦΕΚ Β' 10/09-01-2015 καθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές και τα βαθμολογούμενα κριτήρια για τα ξενοδοχεία και η κατάταξη αυτών σε κατηγορίες αστέρων.
- Τα ξενοδοχεία κατατάσσονται υποχρεωτικά σε πέντε (5) κατηγορίες αστέρων, με ανώτατη την κατηγορία των πέντε αστέρων (5*) και κατώτατη την κατηγορία του ενός αστέρος (1*).
| Κατηγορία | 5 ***** | 4 **** | 3 *** | 2 ** | 1 * |
| Aριθμός μορίων ξενοδοχείου | 5500 | 4000 | 3200 | 2200 | 1500 |
ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ - ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ & ΚΛΕΙΔΙΑ
Στο ΦΕΚ 69Β/ 16-01-2015 αναφέρεται ο τρόπος κατάταξης σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών και ο καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων − διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ).
- Τα ΕΕΔΔ θα κατατάσσονται σε τρεις (3) κατηγορίες κλειδιών, με ανώτατη την κατηγορία των τεσσάρων (4) κλειδιών και κατώτατη την κατηγορία των δύο (2) κλειδιών, βάσει υποχρεωτικών τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών.
| Κατηγορίες κλειδιών | 2 κλειδιά | 3 κλειδιά | 4 κλειδιά |
| Αριθμός μορίων | Min 3500 | >3500 | 5500 |
Ο ρόλος των Συστημάτων διαχείρισης στην κατάταξη των ξενοδοχείων- ενοικιαζόμενων δωματίων
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατέχοντες ειδικές πιστοποιήσεις όπως EMAS, Βιολογική γεωργία ή και χρήση βιολογικών προϊόντων, ISO 14001, Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2008, Πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων α. ISO 22000:2005 β. HACCP, CODEX ALIMENTARIUS, λαμβάνουν μόρια που πολλαπλασιάζονται επί κάθε διατιθέμενο πιστοποιητικό από 100 έως 200 μόρια ανάλογα με το σύστημα.
Ελληνικά (GR)
English (UK)
Pусский (RU)
Shqip (AL) 
